Kernen in hun kracht, samenwerking Gem. K&B en het Praethuys (Klus & Praethuys).

Eerste artikel.

Maarse en Kroon gebouw

Het idee is een ruimte te vinden waar men samen kan klussen en ontmoeten. Om niet al te lang te moeten wachten wordt op korte termijn gezocht naar een tijdelijke ruimte. Op wat langere termijn wordt een permanente locatie gezocht of misschien zelfs nieuwbouw.

Ook verenigingen en organisaties beschikken over ruimte of zoeken ruimte voor o.a. opslag van materialen. De werkgroep/dorpsraad gaat na of zij zich willen aansluiten. Tot nu toe hebben de verenigingen, behalve het Oranje-comité, geen belangstelling getoond.
Het voormalige Maarse en Kroon-gebouw wordt als startlocatie gebruikt. Momenteel wordt onderzocht wat de mogelijkheden en voorwaarden hier zijn.

Stand van zaken.
Het eerste project is in mei 2015 begonnen met het in elkaar zetten van bloembakken (7 om mee te beginnen) rond het Dorpsplein.
Het karwei is voorspoedig verlopen. Thans staan er 3 bakken voor het Maarse & Kroon gebouw en 4 bakken aan de Stapenseastraat aan de rand van het dorpsplein.

Het "Klus en Praethuys" (in het oude gebouw van Maarse en Kroon) heeft ook de pers gehaald met de door vrijwilligers gemaakte bloembakken met eenjarig perkgoed, onder leiding van Wim Ouwerkerk. Vaak staat hij er alleen voor of met één of twee vrijwilligers. Al het groen wat dit kleine groepje "ouderen" aanpakt moet ook onderhouden en beheerd worden. Het sleutelbeheer was in handen van wijnhandel-slijterij Aad Bouwmeester.

Hout werd gesponsord door de firma de Rijk, grond kwam van de gemeente en de beplanting kwam van een anonieme schenker, van het bloemenmagazijn Veters Flowers en van verschillende bewoners (in geld of natura).
Hoewel nog hout en grond beschikbaar is om dit initiatief uit te bouwen dat voortkwam uit het 'Kernen in hun Kracht' overleg ligt de voortgang stil doordat het gebruik van het Maarse & Kroon gebouw niet langer wordt toegestaan door de gemeente.
De gemeente zal in de zomer nagaan of er mogelijkheden zijn voor een vervolg, al of niet met andere dorpsgerichte activiteiten zoals het repaircafé. Wilt u meedoen laat het weten, er zijn al enkele ingenieurs, die wat vrije tijd over hebben en graag wat werk willen verrichten.
Bewoners van Leimuiden en de ondernemers rond het Dorpsplein lieten de klussers mondeling herhaaldelijk weten dit eerste project zeer op prijs te stellen.
Aan de vervaardiging van de bloembakken werkten mee:
Robert Castenmiller, Paul de Greve, Wim Jongkind, Wim Ouwerkerk.

Heeft u misschien ook ideeën over dit project? Dan is het handig om daarvan op de hoogte te raken. Ook dan kunt u een email sturen.

Tijdens de braderie was er een tentoonstelling over Maarse en Kroon, een leuk initiatief vanuit oud Maarse en Kroon medewerkers en de Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude.

Het project staat on hold, nu de sleutel van het M&K gebouw is ingeleverd. Elk moment kan de actie weer worden opgepakt, zodra er een geschikte locatie is en er voldoende aanmeldingen en/of initiatiefnemers zijn.