Afdrukken

 

voorbeeld kleinschalige woonvoorzieningDoor het ontbreken van een Woon-Zorgvoorziening moeten ouderen als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen het dorp uit. Dit geldt voor Leimuiden maar ook voor Rijnsaterwoude.
Dat er een tekort aan plaatsen voor beschermd wonen wordt ervaren wordt ook in de voorlaatste Maatschappelijke agenda 2013-2016 (MAG) van de gemeente vermeld. Oud worden in het eigen dorp is niet voor alle inwoners mogelijk.

Foto hiernaast: voorbeeld van kleinschalig wonen: De Muzelaar in Alphen aan de Rijn

De gemeente houdt de komende jaren rekening met een grote stijging van het aantal ouderen, zodat vooral de vraag naar psychogeriatrische zorg zal toenemen. In de grotere kernen, zoals Leimuiden, zouden er meer voorzieningen voor ouderen moeten worden ontwikkeld. Leimuiden heeft op dit moment voor ouderen weinig voorzieningen (zoals een Dagopvang of een Woon-Zorgvoorziening). Woondiensten Aarwoude was voornemens om een zorgcentrum in Leimuiden te bouwen, dat helaas door veranderde regelgeving in de financiering niet meer haalbaar bleek.

Er zijn echter mogelijkheden om bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten in Leimuiden een (particulier gefinancierde) kleinschalige Woon-Zorgvoorziening te realiseren. Deze mogelijkheden moeten worden aangegrepen, want dit zijn momenteel de enige kansen om een dergelijke voorziening te realiseren.

De Dorpsraad zet zich middels dit project hiervoor in. Inwoners uit (voornamelijk) Leimuiden, Rijnsaterwoude en Bilderdam zouden hier dan gebruik van kunnen maken.

De werkgroep Zorg en Welzijn (van de dorpsraad) is al enige jaren bezig om betrokken partijen met elkaar in gesprek brengen om deze voorziening tot stand te brengen. De leefbaarheid van Leimuiden zal toenemen door deze voorziening en het contact dat ouderen kunnen behouden met hun directe woon- en leefomgeving.

Update 3 april 2018

Inmiddels zijn er meerdere gesprekken gevoerd met diverse organisaties, zorgverleners en gemeente. We zijn verheugd te kunnen melden dat zich onlangs een partij heeft gemeld die in Leimuiden een kleinschalige Woon-Zorgvoorziening voor dementerende inwoners wil bouwen. Een principe verzoek voor een bouw-aanvraag is al bij de gemeente ingediend. Binnenkort zal deze bouwaanvraag aan het college worden voorgelegd, nadat eerst de naaste omwonenden zijn geïnformeerd. Het college staat positief tegenover deze aanvraag! Hopelijk zal er nog voor de zomer van 2018 hieromtrent een beslissing worden genomen.


Heeft u misschien ideeën over dit project? Dan is het handig om daarvan op de hoogte te raken.
U kunt uw mening geven via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hits: 2236