voorbeeld kleinschalige woonvoorziening Door het ontbreken van een woon-zorgvoorziening moeten ouderen als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen het dorp uit. Dit geldt voor Leimuiden maar ook voor Rijnsaterwoude.
Dat er een tekort aan plaatsen voor beschermd wonen wordt ervaren wordt ook in de Maatschappelijke agenda 2013-2016 (MAG) van de gemeente vermeld.
Oud worden in het eigen dorp is niet voor alle inwoners mogelijk.

Foto hiernaast: voorbeeld van kleinschalig wonen: De Muzelaar in Alphen aan de Rijn

De gemeente houdt de komende jaren rekening met een grote stijging van het aantal ouderen, zodat vooral de vraag naar psychogeriatrische zorg zal toenemen. In groeikernen, zoals Leimuiden, zouden er woonserviceszones moeten worden ontwikkeld. Woondiensten Aarwoude was voornemens om een zorgcentrum in Leimuiden te bouwen, dat helaas door veranderde regelgeving in de financiering niet meer haalbaar is.

Er zijn echter mogelijkheden om bij nieuwbouwprojecten in Leimuide een (particulier gefinancierde) kleinschalige Woon-Zorgvoorziening te realiseren. Deze kans moet worden aangegrepen, want dit is een unieke gelegenheid om een dergelijke voorziening te realiseren.

De Dorpsraad gaat zich middels dit project hiervoor inzetten. Inwoners uit (voornamelijk) Leimuiden, Rijnsaterwoude en Bilderdam kunnen hier dan gebruik van maken.

De werkgroep Zorg en Welzijn (van de dorpsraad) is bezig om betrokken partijen met elkaar in gesprek brengen om deze voorziening tot stand te kunnen brengen. De leefbaarheid van Leimuiden zal toenemen door deze voorziening en het contact dat ouderen kunnen behouden met hun directe woon- en leefomgeving.

Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met diverse organisaties, zorgverleners en gemeente. Hieruit zal de haalbaarheid van het project moeten blijken en zal het plan verder worden geactualiseerd.


Heeft u misschien ideeën over dit project? Dan is het handig om daarvan op de hoogte te raken.
U kunt uw mening geven via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..